Portefeuillehouder
A. Mussche

In september/oktober 2018 wordt een procesvoorstel opiniërend en besluitvormend aan de raad voorgelegd. Kern is dat we de opgave samen oppakken met raad en inwoners, en met een coalitie van ‘transitiepartners’. Uit dit proces komen kaders die vertaald worden in een uitvoeringsprogramma. Ook worden in de omgevingsvisie kaders voor grootschalige energieopwekking opgenomen.

Status
In mei 2020 heeft de raad, ten aanzien van het thema energietransitie, een tussendoelstelling vastgesteld voor 2030. Deze tussendoelstelling is dat in 2030, in Staphorst, minimaal 49% van de energiebehoefte, uit hernieuwbare bronnen komt. Om dit te bereiken richten we ons op besparing en opwek. Het onderdeel besparing wordt opgepakt vanuit de Transitie Visie Warmte. Ten aanzien van opwek zijn we in 2021 gestart met een (participatie)proces dat als doel heeft om beleid vast te stellen ten aanzien van de volgende vragen:

1. Hoeveel hernieuwbare energie willen we opwekken?
2. Hoe willen we hernieuwbare energie opwekken?
3. Waar willen we hernieuwbare energie opwekken?

De antwoorden op deze vragen worden meegenomen in de RES 1.0. Besluitvorming daarover vindt plaats in juni 2021. Na besluitvorming starten we met de volgende fase van ons lokale proces ten aanzien van grootschalige opwek. In deze tweede fase wordt een uitnodigingskader grootschalige energie opwek vastgesteld.