“De agrarische sector is een essentiële bedrijfstak en van wezenlijk belang voor onze gemeente. We willen instandhouding en versterking van een vitale agrarische sector met een goed toekomstperspectief. Wij ondersteunen initiatieven op gebied van innovatie en alternatieve verdienmodellen. Ondanks weinig (speel)ruimte maken wij ons toch sterk om deze sector te ondersteunen.”
Wat willen we bereiken?
We willen een duurzame en sterke agrarische economie met voldoende toekomstperspectief voor onze bestaande agrarische ondernemers, waarbij de balans met de natuurbelangen onze leidraad is. Welke gevolgen het beleid van het Rijk of van de Provincie Overijssel ook krijgen, deze moeten leiden tot instandhouding van het bruto regionaal product, zodat de sociaal economische structuur van onze gemeente in stand blijft en waar mogelijk versterking krijgt.
Wat gaan we daarvoor doen?
Wij blijven een krachtige en proactieve invulling geven aan de gebiedsgerichte aanpak van maatschappelijke opgaven, waterkwaliteit, klimaat, stikstof, leefbaarheid en perspectief voor de landbouw. Dit uit zich bijvoorbeeld in het voorzitterschap van de deelgebiedscommissie Staphorsterveld. We zullen ambtelijk (blijven) deelnemen aan diverse werkgroepen. In de regiegroep zijn wij bestuurlijk vertegenwoordigd.
We blijven open ogen en oren houden voor onze agrarische ondernemers, voeren overleg en helpen hen waar mogelijk. Ook stimuleren en ondersteunen we pilots op het gebied van stikstofreductie en energieopwekking. We hebben een positieve houding ten aanzien van innovatieve initiatieven vanuit agrarische ondernemers en coöperaties, bijvoorbeeld in het kader van gebiedsgerichte aanpak. Daarnaast ondersteunen we de landbouwsector met innovaties zoals windmolens, energieopwekking, agrarisch natuurbeheer en nevenactiviteiten. We maken in overleg met provincie Overijssel een eigen gebiedsplan voor het Staphorsterveld, dat wordt onderdeel van het provinciale plan landelijk gebied (PPLG).
Stand van zaken jaarstukken 2023
Met partijen in het gebied zijn we aan de slag om uitvoering te geven aan het coöperatief plan Staphorst. Hierbij onderzoeken we hoe we een koppeling kunnen maken met de inhoud van het in december 2023 afgesloten convenant 'regieorgaan versnellen innovatie emissiereductie duurzame veehouderij'. Kort samengevat hebben de partijen (LNV, I&W, provincies, VNG, AJK, POV, CoViVa, LTO, platform melkgeitenhouderij, SBK, NMV, DDB en FME) afgesproken dat er een vanuit LNV aangestuurd regieorgaan + projectbureau komt dat aan de hand van praktijkpilots onderzoek gaat doen naar zogenaamde doorbraakinnovaties. Dit zijn oplossingen die “zowel technisch, economisch, juridisch als maatschappelijk haalbaar zijn, en die de potentie hebben om emissies van stikstof, broeikasgas, geur en / of fijnstof substantieel te verlagen”. De pilots hebben betrekking op het versterken van de samenwerking tussen agrarisch natuurbeheer en SSB, praktijkmetingen m.b.t. het waterpeil en methodes om veenoxidatie te verminderen (zoals overlagen en het gebruik van middelen die zuurstofrijke verbeteringen aanbrengen in het kleihumus complex). In samenwerking met de provincie Overijssel is een projectleider aangesteld om deze projecten, samen met de omgeving, verder uit te werken.